Sayfalar

çalişmakla ilgili atasözleri

Çalışmayla çalışmakla çalışkanlıkla ilgili atasözleri

çalışmakla+ilgili+atasözleri
AÇIKLAMALI ÇALIŞMA İLE İLGİLİ ATASÖZLERİ
ödev olarak düşünülmüş
Çalışmakla ilgili 6 adet atasözü ve açıklamasını içeren güzel bir konu siz siz olun hemen kopyala yapıştır yapmayın okuyun anlamları üzerine düşünün çünkü
konu tembellik ve çalışkanlık üzerine. ve bu konuyu hazırlayanda biz değiliz konunun sonunda sizlere tavsiye ettiğimiz güzel bir eğitim sitesi.

Lafla peynir gemisi yürümez: Maksada ulaşmak, ancak çalışmakla olur. Bir kişinin “Şöyle yaparım, böyle ederim…” diye söylenmesi hiçbir işi hâlletmez. Ancak söylediğini yapanlar sonuca ulaşır. Aksi takdirde boş laflar, atıp tutmalar ve kuru övünmeler ile iş yürümez.

Zahmetsiz rahmet olmaz: Sıkıntı çekmeden, güçlüklere göğsü germeden, yorulup emek vermeden, uğraşıp didişmeden, kimi masraflara da girmeden olumlu, güzel, hoş bir sonuç elde etmek mümkün değildir. Unutmayalım ki, Yüce Allah, çalışanları sever; onlara rahmet eder.

Ağustosta gölge kovan, zemheride karnın ovar: Vakit ve fırsat varken (yazın) çalışmayan, tembel tembel oturan, keyfini düşünen kimse, fırsat kaçtıktan sonra, çalışmanın zor olduğu günlerde (kışın) geçim sıkıntısı çeker; perişan olur, aç kalıp yoksul düşer.

Akan su yosun (pislik) tutmaz: Bilinen bir şey ki, devamlı akan su kendini ve yatağını temiz tutar; hareketsiz ve birikinti hâlinde olan su da aksine mikrop ve pisliği bünyesinde taşır Denebilir ki hareketlilik, canlılık ve çalışkanlık insanı canlı ve üretken yapar; iyimser kılar, kötülükten uzak tutar, düşkünlüğünü önler; böylece de o insan hem kendine, hem de başkalarına yararlı olur.

İşleyen demir ışıldar (pas tutmaz): Durağan durumdan hareketli duruma geçmek ve çalışmak, insandaki hantallığı, isteksizliği ve uyuşukluğu söküp atar; onu canlı, yetenekli ve verimli kılar. Ruhen ve bedenen güçlendirdiği gibi, maddî yönden de kazançlı yapar.

Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer: Yazın o sıcağında durmayan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez. Gençlikte çalışıp kazanan, har vurup harman savurmayan, varlık edinen kişi ihtiyarladığında rahat eder; sıkıntı çekmeden hayat sürer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bilgi verin aydınlatın;