Sayfalar

Danyal Peygamber İsmi Kuranda Geçiyormu


Danyal aleyhisselam’ın ismi kuranda geçiyormu veya Danyal ismi Kuran’da var mı veyahut Danyal peygamber aleyhisselamın adı Kuran’da geçiyor mu diye arıyor olabilirsiniz. Şimdi sizlerle, Danyal aleyhisselam kimdir onu paylaşacağız.



Danyal Peygamber Aleyhisselam Kimdir


Hazreti Danyal Aleyhisselamİsrâiloğulları, Mûsâ aleyhisselâmdan sonra kendilerine gönderilen peygamberleri dinlemeyip isyân edince, Allahü teâlâ onlara zâlimleri musallat etti. Çeşitli belâlar gönderdi. Düşmanları tarafından yurtları işgâl edildi. Bir kısmı esir edilip bir kısmı da öldürüldü. Âsurlu hükümdârı Buhtunnasar'ın orduları Kudüs'e girip ele geçirdiler. İsrâiloğullarından pek çok kimseyi öldürdüler. Esir aldıkları yetmiş bin çocuğu da yanlarında götürdüler. Bu esir çocuklar arasında bulunan Danyal aleyhisselâmı Buhtunnasar sarayına aldı. Danyal aleyhisselâm onun sarayında büyüdü. Mecûsî (ateşperest) olan Buhtunnasar, Danyal aleyhisselâmın kendi dinlerinden olmadığını anlayarak yanından uzaklaştırdı ve hapse attırdı. Buhtunnasar'ın gördüğü bir rüyâyı tâbir ettiği için hapisten çıkarıldı. Buhtunnasar, ona memleketin işlerini havâle etti. Çıkardığı fermanla ona saygı gösterilmesini emr etti. Buhtunnasar'ın adamları onu kıskandılar ve işten uzaklaştırılmasını istediler. İleri gelen adamlarının dediklerine aldanan Buhtunnasar, Danyal aleyhisselâmı kendi dîninden olmadığı için ateşe attırdı. Fakat Danyal aleyhisselâm Allahü teâlânın yardımıyla yanmadı. Daha sonra, Buhtunnasar'a yâhut Buhtunnasar'ın resmine secde etmediği için, içinde arslanların bulunduğu bir kuyuya atıldı. Fakat Allahü teâlânın koruması ile arslanlar ona hiç dokunmadı ve atıldığı kuyudan sağ sâlim kurtuldu. Buhtunnasar'ın ölümünden sonra, Üzeyr aleyhisselâm ile birlikte Kudüs'e geldi. Kendisine peygamberlik verildi. İnsanlara Mûsâ aleyhisselâmın dînini teblîğ etti. Bir müddet sonra, Ehvaz yakınında bulunan Sûs şehrinde vefât etti. (Nişâncızâde Mehmed Efendi, Taberî)


DANYAL PEYGAMBERİN TARSUSDAKİ CAMİİSİNİN İMAMININ YAŞADIĞI DANYAL PEYGAMBER KERAMETLERİ - CÜBBELİYE ANLATIYOR

11 yorum:

  1. tek kaynakta yazan bu bilgiler daha çok hz yusuf aleyhiselam hz musa aleyhiselam ve hz ibrahim aleyhiselamın hikayelerinden esinlenerek uydurulmuş bir efsaneye benziyor. Allahu alem bu konuda net bir bilgi bulamadık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorularlaislamiyet danyal peygamber cevabı - 1 ;
      Yüz yirmi binden fazla peygamber gönderilmiştir. Bunların sadece yirmi beş tanesinin ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir.

      Danyal b.Hızkıl'ül 'asgar(1), Peygamber oğullarından(2), Süleyrnan b.Dâvud Aleyhisselamların soyundandı. (3)

      Danyal Aleyhisselâmın Resul Olmayan Bir Nebi (Peygamber) Oluşu:

      Hz. Ali (ra), Danyal Aleyhisselâm hakkında: "O, Resul olmayan bir Nebî idi." demiştir. (4)

      Danyal Aleyhisselâmın Esir Edilerek Babile Götürülüşü:

      Bâbil hükümdarı Buhtunnassar'ın, Beytülmakdis'i, yıkarak İsrailoğullarının ço­cukları arasından seçip kumandanlarına paylaştırdığı(5) esir çocuklar arasında Danyal Aleyhisselâm da, bulunuyordu. (6)

      Danyal Aleyhisselâmla Üç Arkadaşının Zindana Atılışı:

      Bâbil halkı, Buhtunnassar'a başvurarak;"İsrailoğullarından esir edilen şu çocukları, bize vermeni, senden istemiştik. Sen de, onları, bize vermiştin.

      Vallahi, onlar, bizim yanımızda olalıdanberi, kadınlarımızın, bizi tanımadıkları­nı, onlarla ilgilendiklerini ve yüzlerini, onlara çevirdiklerini görüyoruz. O çocukları, ya bizim aramızdan çıkar, al, ya da, onları, öldür!" dediler.

      Sil
    2. Sorularlaİslamiyet Danyal Peygamber a.s cevabı -2;
      Buhtunnassar:

      "İçinizden, her kim, elindekini öldürmek isterse, öldürsün!" dedi.

      Öldürülmek üzere çıkarılıp sağ bırakılmaları için, Allâha, yalvarmaları üzerine, Buhtunnassar tarafından sağ bırakılan Danyal Aleyhisselâmla Hananya, Azarya ve Mişaye(7) Bâbil Zindanına atılmışlardı.(8)

      O sırada, Buhtunnassar; bir rü'yâ görmüş(9), fakat, gördüğü rü'yada görüp de, kendisini şaşırtan şeyi unutmuştu.(10) Buhtunnassar, gördüğü rü'yadan, korkmuştu. Sihirbazlarla kâhinlerden, bunun, yorumunu sormuşsa da, onlar, yoramamışlardı.

      Danyal Aleyhisselâm, arkadaşlarıyla birlikte zindanda bulundukları sırada, bu­nu, işitti.

      Zindancı; Danyal Aleyhisselâmın hal ve gidişatındaki güzelliği ve doğruluğunu görüp hoşuna gitmekte ve kendisine sevgi göstermekte idi.

      Danyal Aleyhisselâm, ona:

      "Sen, bana bir iyilik yap: Sahibinizin katında aracı ol da, görmüş olduğu rü'yâyı, ona yorayım." dedi.

      Zindancı, gidip Danyal Aleyhisselâmın dileğini, Buhtunnassar'a haber verdi. (11) Bunun üzerine, Buhtunnassar, Peygamber oğullarından(12) Danyal Aleyhisse­lâmla üç arkadaşını huzuruna çağırdı. (13)

      Buhtunnassar'ın önünde, ona, secde etmedikçe, hiç kimse duramazdı. Fakat, Danyal Aleyhisselâm, onun önünde secde etmeksizin ayakta durdu.

      Sil
    3. Sorularlaİslamiyet Danyal peygamber a.s cevabı - 3;

      Buhtunnassar, ona:

      "Seni, bana, secdeden alıkoyan nedir?" diye sordu.

      Danyal Aleyhisselâm:

      "Benim bir Rabb'im var ki, bana, ilim ve hikmet verdi. Kendisinden başkasına secde etmememi de, bana, emretti. Ben, kendisinden başkasına secde edersem, Onun, bana verdiği ilmi, benden çekip almasından ve beni, helak etmesinden korkarım!" dedi.

      Buhtunnassar; Danyal Aleyhisselâmın verdiği cevaba hayret etti ve:

      "Evet! Secde yapma! Sen, ahdine vefa etmekle, çok iyi etmiş ve sana verilen ilmin şerefini yükseltmiş, gözetmiş oluyorsun." dedikten sonra: "Sende, şu gördüğüm rü'yânın ilmi ve yorumu var mıdır?" diye sordu.

      Danyal Aleyhisselâm: "Evet!" dedi. (14) Buhtunnassar:

      "Görmüş olduğum rü'yâyı, sonra, bana isabet eden bir şeyden dolayı, unuttu­ğum, beni hayrette bırakan o şeyin ne olduğunu, bana, haber verinizi." dedi.

      Danyal Aleyhisselâmla arkadaşları:

      "Sen, o rü'yâyı, bize haber ver de, biz, sana, onun yorumunu, haber verelim." dediler.

      Buhtunnassar:

      "Ben, onu yorumlayamıyorum. (15) Eğer, siz, bana, onu, onun yorumunu, haber vermezseniz, omuz kemiklerini­zi, sökeceğim!" dedi.

      Danyal Aleyhisselâmla üç arkadaşı, Buhtunnassar'ın huzurundan çıktılar. Allah'a, dua ettiler. Tazarru ve niyazda bulundular. (16) Kendilerine, yardım etmesini (17), sorulan şeyin öğretilmesini, dilediler. Yüce Allah da, onlara, sorulan şeyi öğretti. Onlar, hemen Buhtunnassar'ın huzuruna vardılar. Ona:

      "Sen, bir heykel görmüşsün!" dediler.

      Buhtunnassar:

      "Doğru söylediniz!" dedi.

      Danyal Aleyhisselâm ve arkadaşları:

      "O heykelin iki ayağı ve iki bacağı seramikten; iki dizi ve iki baldırı bakırdan; karnı gümüşten; göğsü altından; başı ve boynu demirdendi!" dediler. (18)

      Sil
    4. Sorularlaislamiyet Danyal a.s cevabı -4 ;


      Buhtunnassar:

      "Doğru söylediniz!" dedi. (19)

      Danyal Aleyhisselâmla arkadaşları:

      "Sen, onu, hayretle seyredip durduğun sırada, Allah, onun üzerine, gökten, bir kaya saldı da, onu, ufatıverdi! İşte, sana, rü'yânı unutturan da, bu idi." dediler.

      Buhtunnassar:

      "Doğru söylediniz!" dedi ve: "Peki, bu rü'yânın yorumu, nedir?" diye sordu.

      Danyal Aleyhisselâmla arkadaşları:

      "Bu rü'yânın yorumu, şöyledir: Sana, kralların kudret ve tasarruf durumları gösterilmiştir ki, onlardan, bazısı­nın kudret ve tasarrufu, bazısından, daha gevşek ve yumuşaktı. Bazısının, kudret ve tasarrufu, bazısından, daha güzeldi. Bazısının kudret ve tasarrufu da, bazısından, daha sert ve katı idi. İlk kudret ve tasarruf: Seramik olup o, kudret ve tasarrufun en zaifi ve gev­şeğidir."

      "Sonra, onun üstünde bakır olup o, öncekinden daha üstün ve daha serttir. Sonra, bakırın üstünde gümüş olup o, bakırdan daha üstün ve daha güzeldir. Sonra, gümüşün üstünde altun olup o, gümüşten daha güzel ve daha üstündür."

      "En üstünde bulunan demir, senin kudret ve tasarrufundur ki, o, hükümdarla­rın en katısı ve kendisinden önce olanların en kudretlisidir." (20)

      "Senin görmüş olduğun ve üzerine, gökten Allah'ın salıp heykeli yere seren kaya ise, Allah'ın, (semâdan indireceği Kitapla) Âhir zamanda (21) göndereceği bir Pey­gamberdir ki, o, hepsini ufatacak, emir, onun olacak, ona, varıp dayanacaktır!" dediler. (22)

      Danyal Aleyhisselâmın Buhtunnassar Katında Yüksek Bir İtibar Kazanışı:

      Danyal Aleyhisselâm; Buhtunnassar'ın rü'yâsını (23), haber verdiği (24) ve yordu­ğu zaman (25), Buhtunnassar, ona ve onun arkadaşlarına, çok ikram etti. Danyal Aleyhiselâmı, sık sık, huzuruna kabul eder (26), yapacağı işleri, ona (27) ve onun arkadaşlarına (28) danışırdı. (29) Danyal Aleyhisselâmı, üstün mevkilere getirdi. (30)

      Danyal Aleyhisselâm, Buhtunnassar'ın yanında, insanların en şereflisi ve en sevgilisi olmuştu. (31)

      Sil
    5. Sorularlaislamiyet Danyal Peygamber cevabı - 5 ;


      Danyal Aleyhisselâm'ın Buhtunnassar'dan Sonraki Durumu:

      Rivayete göre: Buhtunnassar'la onun daha üstü olan Büyük kıral Lührasp öl­dükten sonra, yerine, Beştasp b.Lührasp geçmişti.

      Beştasp; Şam ülkesinin harap bir halde bulunduğunu (32), Filistin toprağında vahşî, yırtıcı hayvanların çoğaldığını (33) ve orada, insanlardan hiç kimse kalma­dığını işitince:

      "Babil toprağında bulunan İsrailoğullarından, Şam'a dönmek isteyen kimse­ler, dönsün!" diye nida ettirmiş, Dâvud oğulları Hanedanından bir Zâtı da, onla­rın üzerine kıral yaparak kendisine, Beytülmakdis'i imâr etmesini (34) ve Beytül-makdis Mescid'ini yapmasını emretmişti.(35)

      Diğer rivayete göre;

      İran hükümdarı Behmen, Babil Valisi Ahşu Yereş'e yazı yazarak, İsrailoğulla­rına yumuşak davranmasını, kendilerinin, istedikleri yerlere gönderilmelerine, memleketlerine dönmelerine müsâade edilmesini ve kendilerinin seçecekleri kim­seyi, başlarına koymasını emretmişti. (36)

      Danyal Aleyhisselâm'la Hananya, Azarya ve Mişayel, Beytülmakdis'e gitmek için Ahşu Yereş'ten izin istemiş idiyseler de, izin vermeğe yanaşmamış (37) ve:

      "Benim yanımda, sizin gibi, bin peygamber bulunsa, ben, sağ oldukça, onlar­dan, bir tanesini bile, yanımdan ayırmam." demiş (38), Danyal Aleyhisselâmı, dev­letin kadılık işlerile birlikte kendisinin her işini yürütmeğe memur etmişti.

      Hattâ, Buhtunnassar'ın, Beytülmakdis'ten aldığı, hazinelerde saklanan her şeyin çıkarılıp Beytülmakdis'i iade edilmesini ve Büytalmakdisin, onunla, yeniden ya­pılmasını da, ona, emretmiş ve yapılmıştı. (39)

      Danyal Aleyhisselâmın Vefatı, Cesedi Ve Kabri:

      Danyal Aleyhiselâm, bir müddet, Bâbil'de oturdu. (40) Bâbil'den ayrıldıktan sonra, Huzistan'ın (41) Sus (42) nahiyesinde kaldı. (43) Ora­da, vefat etti. (44) Ona ve gönderilen bütün peygamberlere selâm olsun!

      Kendisinin cesedi (45) kabri (46) Sus'tadır. (47)

      Yüce Allah; Hz. Ömer'in Halifeliği zamanında Sus şehrini, Ebû Mûsâ El Eş'a-rî'nin eliyle feth etti. Ebû Mûsâ, Sus kralı Sabur'u, öldürdü. Sus şehrini, kuşattı. Şehirde bulunan şeyleri, Sabur'un mal ve mülklerini ganimet olarak aldı.

      Mal depolarını, dolaşıp onların içinde bulunanları, alırken, bir meydanda, kilitli bir depoya rastladı ki, deponun kilidi, kalayla mühürlenmişti.

      Ebû Mûsâ, Sus halkına:

      "Bu depoda ne vardır? Ben, onun kilidinin de, kalayla mühürlenmiş olduğunu görüyorum." dedi.

      Sus halkı:

      "Ey Emîr! Onun içinde, sana yarayacak bir şey yoktur!" dediler.

      Ebû Mûsâ:

      "Onun içinde ne olduğunu, muhakkak, benim, bilmem lâzım! Deponun kapısını açınız da, içinde ne vardır bir bakayım?" dedi.

      Kilidi, kırdılar ve kapıyı açtılar. Ebû Mûsâ, depoya girip bakınca: Uzun, havuz gibi oyulmuş bir taş ve içinde de, altun sırma ile dokunmuş bir kefenle kefenlenmiş, başı açık, ölü bir adam gördü!

      Ebû Musa da, yanında bulunanlar da, ölü zatın boyunun uzunluğuna hayrette kaldılar. Sonra, onlar, onun burnunu, karışladılar. Bir karıştan fazla olduğunu gördüler.

      Ebû Mûsâ, Sus halkına:

      "Yazıklar olsun size! Kim bu adam?" diye sordu.

      Sus halkı:

      "Bu adam, Iraklıdır. Irak halkı, yağmurları kesildiği zaman, bununla, tevessül eder, yağmurla su­lanmak isterler, yağmurla sulanırlarmış! Iraklıların kuraklığa uğramadıkları sırada, biz, yağmursuzluktan, kuraklığa uğ­ramışız. Iraklılara adam salıp onu vesile kılarak yağmur dileyelim diye bize, onu, yolla­malarını, istemişiz. Iraklılar, göndermeğe yanaşmayınca, yanlarında elli adam rehin bırakıp bunu, beldemize getirmiş, kendisile tevessül ederek yağmur dilemiş, yağmurla su­lanmışız."

      "Kendisini, Iraklılara iade etmemek görüşüne varmışız. Kendisi de, ölüm döşeğine düşünceye kadar yanımızda oturmuş ve vefat etmiş. İşte, onun kıssası ve hali, böyle imiş." dediler.

      Bunun üzerine, Ebû Mûsâ, Sus'ta bir müddet oturdu. Hz. Ömer'e bir yazı yazıp Sus şehrinden, Allah'ın, kendilerine nasib ettiği şey­leri haber verdi ve ölü zâtın işini de, yazısında, yazdı.

      Sil
    6. CEVAP- 6;
      Yazı, varıp Hz. Ömer, onu, okuyunca, Eshabın Ulularını, yanına çağırdı. Onlara, ölü zat hakkında bir bilgileri olup olmadığını sordu. Onlardan hiç birinde, onun hakkında bir bilgi bulamadı. Ancak, Hz.Ali:

      "Bu Zat, Danyal Hakîmdir. Kendisi, Resul olmayan bir Nebîdir. Eski zamanda, Buhtunnassar'ın ve ondan sonraki krallardan bazısının yanın­da bulunmuştu." dedi ve onun, başından sonuna ve vefatına kadar kıssasını an­lattıktan sonra:

      "Sahibine (Ebû Musa'ya) yaz! Onun üzerine, cenaze namazını kılmasını ve onu, Sus'luların erişemeyecekleri bir yere gömmesini, kendisine, emret!" dedi.


      Hz.Ömer, bunu, Ebû Musa'ya yazdı. (48) Yazısında: "Onu, beyaz Kabatî bezinden kefene sar, ve kefene, koku sür. Üzerine, cenaze namazı kıl. Sonra, onu, peygamberlerin gömüldüğü gibi, göm! Malına bak. Onu, Müslümanların Beytülmal'ına koy!" dedi. (49)

      Bunun üzerine, Ebû Mûsâ, Sus ırmağının yolunu, başka bir yola çevirip akıt­malarını, Sus halkına emretti. Sonra, Danyal Aleyhisselâmın üzerinde bulunan kefenden başka bir kefene sarılmasını, emretti.

      Sonra, yanında bulunan Müslümanlarla birlikte onun cenaze namazını kıldı. Suyu çekilen ırmak yatağının ortasına kabrini kazdırıp, kendisini gömdürdükten sonra, ırmağı eski yoluna çevirterek onun üzerinden akıttı. (50)

      Dipnotlar:

      1- Ebülfida-Elbidaye vennihaye c.2,s.38,40, İBn.Haldun-Tarih c.2,ks.1,s.107,117

      2- Taberî-Tarih c.1,s.289, c.2,s.15.

      3- ibn Habîb - Kitabülmuhabber s. 390.

      4- Sâlebî - Arais s. 341.

      5- Taberi - tarih c. 1, s. 289.

      6- ibn Kuteybe Maarif s. 22 - 23, Dineveri el Ahbar S. 23 Taberî Tarih c. 1, s. 289, Salebi Arais s. 335, İbn Esir Kamil c.1, s.265, Muhyiddin b. Arabî Muhadaratülbrar c. 1, s. 136.

      7- Taberi Tarih c.1, s.290.

      8- Sâlebî-Arais s.338.

      9- Taberi Tarih c.1, s.289, Sâlebî Araisb s. 338, ibn Esir Kamil c.1, s.266.

      10- Taberî Tarih c.1, s.289, Esir Kâmil c.1, s.266.

      11- Sâlebî Arais s. 338.

      12- Taberi Tarih c.1, s.289.

      13- Taberî tarih c.1, s.289, ibn Esir c.1, s.266.

      14- Sâleî Arais s.338.

      15- Taberî Tarih c.1, s.289.

      16- Taberî Tarih c.1, s.289-290, ibn Esir Kâmil c.1, s.266.

      17- Taberî Tarih c.1, s.289.

      18- Taberî Tarih c.1, s.290, İbn Esîr, c.1, s.266.

      19- Taberî Tarih c.1, s.290.

      20- Taberî Tarih c.1, s.290, Esir Kâmil c.1, s.266.

      21- Sâlebî Arais s.339.

      22- Taberî Tarih c.1, s.290, ibn Esîr Kâmil c.1, s.266.

      23- ibn Kuteybe Maarif s. 22, Sâlebî Arais s.339.

      24- Sâlebî Arais s.339.

      25- İbn Kuteybe Maarif s.22, Sâlebî Arais s.339.

      26- Sâlebî Arais s.339.

      27- Sâlebî Arais s.339, ibn. Esîr-Kâmil c.1, s.266-267.

      28- İbn. Esîr-Kâmil c.1, s.266-267.

      29- Sâlebî Arais s.339, İbn. Esîr-Kâmil c.1, s.266.

      30- ibn. Kuteybe-Maarif s.23.

      31- Sâlebî Arais s.339.

      32- Taberî Tarih c. 1 s.281, Ibn Esîr Kâmil, c.1, s.269, Ebülfida Elbidaye vennihaye c.2, s.42.

      33- Taberî Tarih c.1 s.281, Ebülfida Elbidaye vennihaye c.2, s.42.

      34- Taberî Tarih c.1 s.281, ibn Esîr Kâmil c.1, s.269, Ebülfida Elbidaye vennihaye c.2, s.42.

      35- Taberî Tarih c.1 s.281.

      36- Taberî Tarih c.1 s.283, Ibn Haldun Tarih c.2, ks.1, s. 109.

      37- Taberî Tarih c.1 s.284, Ibn Esîr Kâmil, c.1, s.268, Ibn Haldun Tarih c.2, ks.1, s.108.

      38- Taberî Tarih c.1 s.284, Ibn Esîr Kâmil c.1, s.268.

      39- Taberî Tarih c.1 s.284, Ibn Esîr Kâmil c.1, s.269, Ibn Haldun Tarih c.2, ks.1, s.108,109.

      40- Şâlebî Arais s.340.

      41- İbn Esir kâmil c.1, s.268

      42- İbn Kuteybe Maarif s.23. Salebi Arais s.340, İbn Esîr Kâmil c.1, s.268

      43- İbn Kuteybe Maarif s.23

      44- Dineverî El'ahbar s.23, Salebi Arais sb.340, İbn Esîr Kâmil c.1, s.268.

      45- Dinever! El'ahbar s.48.

      46- İbn Kuteybe Maarif s.23, BeyhakiDelâilünübüvvec.1, s.292, Muhyiddinb. ArabîMuhâdaratülebrarc.1, s.136.

      47- İbn Kuteybe Maarif s.23, Dineveri El'ahbar s.49, Beyhaki Delâil c.1, s.292, Muhyiddin b. Arabi Muhadaratüleb-rar c.1, s.136.

      48- Sâlebî Arais s.340-341.

      49- A. Aliyyülmüttakî Kenzül'ummal c.12, s.482.

      50- Sâlebt Arais s.341.

      (M. Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları: 2/274-276.)

      Sil
  2. Danyal ismi kuranda nerde geçiyor hangi surede geçiyor diye bakındık ama Danyal As. Tevratta geçiyor Danyal ismi Tevratta bizim peygamberimizi müjdeleyen bir peygamber olarak geçiyor.

    10.Tevrat Hz. Danyal (as)’ın kitabı Bab: 2: Bu bölümde Asur devletini yıkıp Babil şehrini merkez yapmış ve kırk üç yıl saltanat sürmüş bir hükümdar olan Buht-u Nasr’ın görmüş olduğu rüya ve onu izah eden Hz. Danyal (a.s) anlatılır. Bu kıssanın özeti şöyledir:

    “Zalim Buht-u Nasr’ın hapishanesinde bulunan Hz Danyal (as), hükümdar daha kendisine rüyasını anlatmadan önce hükümdara rüyasında ne gördüğünü anlatır. Hükümdar şaşkınlık içinde aynen tasdik ederek “Evet gördüğüm rüya gerçekten bundan ibarettir. Şimdi de tabirini söyleyiver.” der. Hz. Danyal (as) şöyle der:

    “O heykel dünya saltanatıdır. Sen onun başı durumundasın. Senden sonra başka bir hükümet gelecektir ki, senin hükümetine nisbetle küçük olduğu için gümüşle temsil edilmiştir. Ondan sonra iki hükümet daha gelip çok genişleyecek ve demirden meydana gelen başka bir saltanat da onu yok edecektir. Daha sonra o da yıkılıp yerine kimi kuvvetli kimi zayıf pek çok hükümet geçecektir ki, bunlar demirle toprağın birleşemediği gibi bunlarda birbirlerine yaklaşıp da birleşemeyeceklerdir. Bundan sonra Allah (cc) kısa zamanda bu hükümetleri ortadan kaldıracak gerçek bir saltanat sahibi gönderecektir ki, onun saltanatı kıyamete kadar ayakta kalacak, mübarek zatı da dünya ve ahiret saadetine sebep olacaktır. İşte rüyanda, havadan düşüp de o gördüğün putu kırarak yok eden taşın büyümesi bu gerçeğe işarettir.”

    YanıtlaSil
  3. Danyal isminin yabancı karşılığı Daniel. ve Kökeni ibranice.. ayrıca Danyal isminin anlamı "Tanrı yargıcımdır" mış

    YanıtlaSil
  4. Ben musluman olarak sadece kurana ve kuranin mesajlarina inanmakla uyariliyorum. Diger kitaplarin da Allah tarafindan gonderildigine inaniyorum. Diger kitaplarin icerigine inanmak o kitap ehli ile ayni kefeye girmek istemiyorum. Yoksa onlardan biri olurum.yoksa Allah o kitaplarda yazilanlara inanin diye uyarirdu kurana gerek kalmazdi . o kitaplatda neyin dogru neyin yanlis saptirmaca oldugu belli degil. Sadece kurana gore yasamak yeterlidir. Bizler ahirette kurandan sorgulanacagiz. Diger kitaplar bizim peygamberimize dogru ve sadelestirilerek indirilmistir. Bize ve peygamberimize vahyedilen neyse dogrusu odur. Allah gerekli gorseydi kuranda danyal adini da zikrederdi. Bana gore Cok da onemli degil. 125bin uyarici gelmis her kavim bir sekilde uyarilmis. Biz bizi iyaram kitaba ve peygambere kulak verelim.birakalim yahudiler kendi ruhbanliklari ve abuk subuk bidatlariyla ateste yansinlar. Bidat ve ruhbanlik kuranin ozune aykiridir tehlikelidir. Peygamberimiz bidat yapmamistir. Kuranin ozune uygun konusmustur.

    YanıtlaSil
  5. Daniyel ismi agretimidir islama göre ben çocuğumu ismi daniyel koydum

    YanıtlaSil

bilgi verin aydınlatın;